//Jaren ’00 Hoogtijdagen

Breakin' Rotterdam

Jaren ’00 Hoogtijdagen

De jaren na de eeuwwisseling gelden voor velen als het gouden tijdperk van breakdance in Nederland. Dankzij de opkomst van het internet groeit de dansstijl sneller dan ooit tevoren: breaking bereikt nieuwe en grotere doelgroepen, en beginners krijgen makkelijker video’s voorhanden om de danspassen mee te leren. Het ene na het andere hoogtepunt volgt.
In 2002 wordt op initiatief van Bennie Semil, Lloyd Marengo en Aruna Vermeulen het HipHopHuis opgericht. Dit initiatief – in samenwerking met SKVR – komt voort uit een structureel gebrek aan oefenruimte enerzijds en uit de behoefte aan kennisoverdracht anderzijds. Het idee om verschillende hiphopdisciplines in één gebouw samen te brengen is uniek voor die tijd. Op 31 augustus 2002 vindt de opening van het HipHopHuis plaats in Coolhaven.
2002. Bennie Semil, Lloyd Marengo en Aruna Vermeulen schilderen in het net opgerichte HipHopHuis.
Gezelligheid en bezoek van vrienden uit Zwitserland voor de deur van het HipHopHuis in Coolhaven.

Datzelfde jaar bedenken de crews 010 B-Boys en Got Skills een nieuw battleconcept: Seven 2 Smoke. Daarbij staat één danser op de zogenaamde winning spot en wordt deze in een-op-een battles uitgedaagd door zeven andere dansers. Een jury beslist wie wint en daarmee de winning spot mag overnemen. De uiteindelijke winnaar is de danser die zeven tegenstanders achter elkaar verslaat óf degene die na twintig minuten de meeste overwinningen binnensleept.

Bij een outdoorsessie op het Schouwburgplein wordt Seven 2 Smoke uitgetest met onder andere b-boys van Starforce. Niet veel later wordt het tijdens IBE 2002 voor het eerst tijdens een evenement georganiseerd. Het Rotterdamse battleconcept groeit uit tot een wereldwijd begrip. Niet alleen in de breakingscene, maar ook binnen andere hiphop- en urban dansstijlen wordt het concept nog altijd veel toegepast.

In 2004 speelt de Rotterdamse scene zich opnieuw internationaal in de kijker: de crew Optima Forma (Stefan Seedorf, Aruna Vermeulen, Jason Jeandor, Bennie Semil, Lloyd Marengo en Maikel Walker) reist af naar Athene om optredens te verzorgen op de Olympische Spelen. 

Een jaar later brengt dansevenement IBE (inmiddels omgedoopt tot The Notorious IBE) veel teweeg in de internationale dansgemeenschap. Met de komst van een Koreaans All Star Team krijgt het evenement een internationale topstatus, mede doordat de legendarische battle tussen Zuid-Korea en de VS de hele wereld overgaat.

 

Optima Forma ready voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene

De hoogtijdagen van breaking kennen niet alleen pieken. Met het faillissement van poppodium Nighttown verliest de lokale breakdancescene in 2006 een belangrijke ontmoetingsplaats. IBE wordt dat jaar geannuleerd en vindt pas in 2008 weer een thuishaven in Heerlen, waar het tot de dag van vandaag nog jaarlijks plaatsvindt. Ook andere breakdance-evenementen en -jams in Rotterdam verdwijnen door een gebrek aan locaties en financiële steun.

Er is veel rivaliteit tussen crews onderling, en de strijd beperkt zich in die tijd niet altijd alleen tot de dansvloer. Voor de City vs. City battle in Breda (2006) worden de strubbelingen uitgepraat en stelt Lloyd Marengo een crew samen met dansers uit verschillende groepen. Dit blijkt een gouden greep: Rotterdam wint.

In dezelfde periode draagt Groove Kings bij aan de reputatie van breakend Rotterdam. Deze crew bestaat uit verschillende generaties Rotterdamse breakers. In 2008 breekt de groep door met het winnen van Battle of the Year Benelux, en kwalificeert zich daarmee voor het wereldkampioenschap breakdance in Duitsland. In 2009 schopt Groove Kings het tot de finale van het populaire televisieprogramma Holland’s Got Talent.

Groove Kings bij Battle of the Year

In een door mannen gedomineerde scene, zijn er ook een aantal Rotterdamse b-girls die in het oog springen, zoals Aruna, Kimi Nieberg en Bo van Hoorn. In 2008 kwalificeren Aruna en Bo zich voor de 2-on-2 b-girl Battle bij Battle of the Year. Datzelfde jaar nemen Bo, Aruna en Kimi deel aan de UK B-Boy Championships.

In 2009 organiseert het HipHopHuis het hiphopevent Street Science, waar de internationale breakdancebattle World Bboy Classic (WBC) onderdeel van uitmaakt. Bekende dansers uit alle windrichtingen strijken daarom een weekend lang neer in Rotterdam.

Aruna, Kimi en Bo bij de UK B-Boy Championships in Londen
World Bboy Classic (WBC) is een internationale 2on2 battle
2020-11-23T08:49:10+00:00november 20th, 2020|Breakin|

Leave A Comment