Nieuws

Breakin’ Rotterdam van start

Op zondag 22 november ging Breakin’ Rotterdam van start, het project over de geschiedenis van breakdance in onze stad. Dat gebeurde met een talkshow en verschillende optredens in het Bibliotheektheater.

“Vandaag staat in het teken van muziek en van dans”, sprak directeur Bibliotheek Rotterdam Theo Kemperman bij de opening. “Ik ben er ontzettend trots op dat we de opening van Breakin’ Rotterdam in de bibliotheek mogen vieren. We pakken daarmee een nieuwe doelgroep.” Hij bedankte het grote aantal mensen dat bij de voorbereiding betrokken is geweest, zoals de betrokkenen uit de breakdance-scene, de bibliotheekmedewerkers en DIG IT UP.

Dagpresentator Rajiv Bhagwanbali gaf vervolgens het woord aan Simone da Silva, directeur van DIG IT UP. Zij vertelde hoe erfgoed een rol speelt bij het werk van DIG IT UP: “Het gaat om de onvertelde verhalen van Rotterdam. Met bijeenkomsten zoldervondsten halen we materiaal op van mensen voor projecten. Volgend jaar doen we bijvoorbeeld projecten over Gerse Vrouwen over Rotterdamse vrouwen en veertig jaar poppodium Baroeg. We hebben nu een etalagetentoonstelling over Breakin’ Rotterdam maar ook daarvoor kunnen we altijd nog aanvullend materiaal gebruiken.”

Maikel Walker vertelde dat hij anderhalf jaar geleden door DIG IT UP werd benaderd over een te organiseren expositie. “Ik vond het een heel goed idee. Ik had niet eerder gehoord dat er iets over de breakdance scene was vastgelegd. Maar ik vond wel dat de mensen uit de scene er dan bij betrokken moesten worden. Er moest draagvlak komen. En zo kwam ik bij Lloyd terecht.”

“We hebben flink wat gesprekken gevoerd’’, aldus Lloyd Marengo. “We moesten het nu doen, want van de eerste generatie hebben sommigen ons al verlaten. De mensen die er nog zijn moeten een stem krijgen. Dit is belangrijk om vast te leggen, ook voor de generatie die nog komt. Het is goed dat er nu veel materiaal is gedigitaliseerd. Je legt een tijdsgeest vast.”

Vanuit de zaal werd instemmend en met dankbaarheid gereageerd: “Het geeft zoveel inspiratie om de grondleggers te zien. Zonder hen hadden wij hier niet gestaan.”

De opening eindigde met een aantal breakdance performances door de bandleden. Een passende demonstratie van breakdance in Rotterdam, en een mooie start voor het blijvend behoud van de breakdancegeschiedenis van Rotterdam.

Breakin’ Rotterdam is tot en met 10 januari 2021 te zien bij de Centrale Bibliotheek en in de etalages van DIG IT UP.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment