//BlueTiek-in expositie

BlueTiek-in expositie

Bij aanvang van werkzaamheden aan de expositie was het DIG IT UP team benieuwd of BlueTiek-in nog leefde onder de mensen. De winkels en de superdiscotheek waren al een tijd uit het straatbeeld verdwenen. We waren verbaasd dat er zo weinig documentatie bestond in de digitale wereld. Zelfs geen Wikipedia-pagina.

We gingen aan de slag met de geschiedschrijving van wat oprichters Dick Beekman en Herman Dikker hadden bereikt. Van samen spijkerbroeken verkopen in een keldertje bij kledingwinkel Piet Lap tot acht kleding-boetieks en een superdiscotheek leiden. Nadat de heren alles verkocht hadden, zijn er nog vier BlueTiek-in kledingwinkels geopend. Dat laat sporen na.

Verhalen schrijven aan de hand van beschikbare informatie was een leuke opgave. Feiten naar boven halen en dan natrekken of alles klopt. Ik stelde een expositie samen van de fotocollectie van discotheek- huisfotograaf John Mocnik. De foto’s werden eerst allemaal gescand door DIG IT UP vrijwilligers. Daarna zorgvuldig uitgekozen en bewerkt voor prints. Er zijn overigens nog foto’s te koop van de expositie, in verschillende maten en kwaliteiten.

Kleding tonen was net zo goed een onderdeel van het plan. Daar was het allemaal mee begonnen. Hele volksstammen liepen in die jaren rond in Ball- of Joey Frescobroeken, bijbehorende shirts en jassen. Door de succesvolle boetieks kon men uitbreiden naar de superdiscotheek. We zochten contact met Rotterdams Styling-icoon Isis Vaandrager en zij kleedde drie mannequinpoppen aan met BlueTiek-in gerelateerde kleding. Twee poppen in de winkel, één binnen in de galerie.

Het derde speerpunt van de BlueTiek-in expositie was DJ en producer Peter Slaghuis. Slaghuiskenner Jerry Beke stelde een deel van zijn ‘Hithouse’-collectie ter beschikking voor in onze vitrines. Slaghuis was degene die een eigen verhaallijn had binnen de expositie. Al redelijk bekend toen hij als DJ aan de slag ging in de disco, groeide hij door de jaren heen uit tot absolute ster. Een gesprek met dj Paul Elstak maakte mij duidelijk hoeveel invloed deze man heeft gehad op de ontwikkeling van elektronische muziek in Nederland.

Oprichter Dick Beekman kwam in beeld. Eerst was hij terughoudend, al snel werd ook hij enthousiast. Een bescheiden man die feiten eerder bagatelliseert dan overdrijft. Het bleek dat trots voor winkels en discotheek eerst hand in hand gingen met verdriet voor zijn in januari 2006 overleden partner Herman Dikker. Dick heeft ons enorm geholpen, zijn herinneringen waren van grote waarde voor het overzicht. Beschikbare informatie kon nagetrokken worden aan de hand van antwoorden van Dick over het BlueTiek-in imperium. Een interview van bijna een uur met Dick Beekman is terug te vinden op de website van DIG IT UP. Hier vertelt hij in eigen woorden hoe samen met Herman Dikker het imperium opbouwde.

Zoldervondsten

Reacties kwamen er na publicaties in de kranten (Telegraaf, de Havenloods) oproepen op tv en radio (RTV Rijnmond, Open Rotterdam) en de tamtam van het internet. Veel mooie verhalen maar ook foto’s en kleding. Er reageerde zelfs iemand die een Casio-keyboard had dat gerelateerd was aan Peter Slaghuis.

Bij de opening van de expositie was veel oud-personeel aanwezig, men draagt Dick een warm hart toe. DJ bij de opening was Louis, die ook gedraaid heeft in BlueTiek-in maar het bekend werd als LightJockey, de man van de lasershow. Over Louis zijn gesigneerde artiestenfoto’s is ook een video gemaakt

DIG IT UP Louis van Waversveld BlueTiek-in LightJockey

Voor het einde van de expositie wilde DIG IT UP een aanvang maken met een Wikipedia-pagina over BlueTiek-in, iemand was ons echter uiteindelijk voor geweest tijdens de loop van de expositie. Prachtig, zo zie je maar dat aandacht voor de goede zaak positieve gevolgen heeft. Dit is het begin, we gaan de pagina nog aanvullen met allerlei informatie die DIG IT UP uitgezocht heeft.

Op de website van stichting DIG IT UP blijven de BlueTiek-in verhalen staan en de connectie met Stadsarchief Rotterdam zorgt ervoor dat geïnteresseerden over honderd jaar nog informatie kunnen vinden over BlueTiek-in.

 

Okkie Vijfvinkel

Projectleider BlueTiek-in expositie

2020-11-26T13:11:19+00:00november 26th, 2020|BlueTiek-in|

One Comment

 1. André Wuijster november 26, 2020 at 11:17 pm - Reply

  Fantastisch leuk interview met Dick Beekman, geweldig te horen over de hele geschiedenis van Bleu Tiek In.
  Voor mij persoonlijk was Blue Tiek In discotheek en winkels
  ook een heel groot deel van mijn leven, ik kan vol overtuiging zeggen, het allerbeste deel!

  Erg bedankt voor de expositie waar ik zelf 2 Ball polo’s in bruikleen gebracht heb, en nog wat consumptie munten!
  En dit deel via de webside en nieuswbrieven is tevens een zeer wasrdevolle aanvulling, dank hiervoor!
  Mvg
  André Wuijster

Leave A Comment