BlueTiek-in
Met een expositie en een aantal evenementen wordt stilgestaan bij de mega-discotheek en keten van kledingwinkels BlueTiek-in. In de jaren tachtig maakten de ondernemers Dick Beekman en Herman Dikker furore met dit unieke Rotterdamse bedrijf.
Een combinatie van kledingwinkels en een discotheek was nooit eerder bedacht. Beekman en Dikker begonnen als medewerkers van de BlueTiek jongerenmode–winkels van Piet Lap, namen de keten over en veranderden de naam subtiel in BlueTiek-in. In 1983 openden ze onder dezelfde naam een discotheek aan de Karel Doormanstraat. Een legendarische megadiscotheek. De grootte, de lichtshow en de formule waren in die tijd uniek.
Er was meer magie. Huis-dj Peter Slaghuis had megahits met producties als ‘Jack To The Sound Of The Underground’ en ‘Move your feet to the rhythm of the beat’. Verder verbouwde hij nummers als ‘I Can’t Wait’ van de formatie Nu Shooz en bereikte daarmee een wereldwijde hit. Slaghuis gebruikte als één van de eerste dj’s korte stukjes uit bestaande muziek en stond daarmee aan de basis van het ‘samplen’. Slaghuis werkte in die tijd samen met toen nog onbekende dj’s als Jochem Paap (Speedy J), Jeroen Verheij (Secret Cinema), Michel de Heij en Paul Elstak. Alle vier zouden zich ontwikkelen tot wereldberoemde diskjockeys en producers.
De discotheek werd door het AD twee keer werd uitgeroepen tot ‘discotheek van het jaar’ maar werd eind jaren tachtig verkocht. Inmiddels zijn ook de kledingwinkels uit het stadsbeeld verdwenen. Galerie en erfgoedlab DIG IT UP brengt dit staaltje Rotterdams erfgoed nu weer tot leven.
Over de BlueTiek-in Expo
Met een expositie en een aantal evenementen wordt stilgestaan bij de mega-discotheek en keten van kledingwinkels BlueTiek-in. In de jaren tachtig maakten de ondernemers Dick Beekman en Herman Dikker furore met dit unieke Rotterdamse bedrijf.
Agenda
De Sociale Stedelingen – Wim Wiegmann
Speciaal voor Rotterdammers die zich inzetten voor de stad maakte de Rotterdamse filmmaker Wim Wiegmann een expositie genaamd ‘Sociale Stedelingen’. In het interactieve project, dat vanaf zondag 27 oktober in de galerie van DIGITUP te zien is, portretteerde Wiegmann Rotterdammers die de afgelopen veertig jaar actief waren in diverse sociale projecten.
Ontdek welke sociaal betrokken bewoners Wim Wiegmann in de afgelopen veertig jaar is tegengekomen. Van 1984 tot in het heden. Wie zijn de mensen die zonder op de voorgrond te treden de stad zoveel leefbaarder hebben gemaakt. Jong of oud, hier geboren en getogen of vanuit de verte, al die mensen komen voorbij in de vier tijdlijnen van Wim Wiegmann.
Tailors & Wearers – Angisa de na teri, een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken
De expositie Angisa de na teri, een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken is een groepstentoonstelling met werk van Bianca Sallons, Lena Winterink en Jaasir Linger, die ieder op hun eigen manier de rijke traditie van de Afro-Surinaamse angisa (hoofddoek) verkennen en herinterpreteren.
In Angisa de na teri staan vijf bijzondere angisa’s centraal, geschonken aan Tailors & Wearers door mevrouw Sita Wijngaarden-Esajas. De deelnemende kunstenaars hebben nieuw werk gecreëerd, geïnspireerd door deze erfenis. De tentoonstelling onderzoekt hoe deze kleding-tradities doorwerken in de hedendaagse kunst en wat ze betekenen voor de huidige en toekomstige generaties. Daarnaast belicht de tentoonstelling de waardevolle overdracht van traditionele technieken en de diepgewortelde verbinding tussen de angisa en de Afro-Surinaamse Winti-cultuur.
Playlist BlueTiek-in
Meer weten over de muziek van het BlueTiek-in?
Projectleider Okkie Vijfvinkel heeft een mooi overzicht gemaakt voor Muziekweb.
Luister naar de playlist
Blijf op de hoogte!
Ontvang onze nieuwsbrief met updates in je mailbox.
Misschien vind je dit ook interessant:
HOOR HAAR online expo
Speciaal voor Feminist Assembly Month presenteerden Het Nieuwe Instituut en