//Henk van Smaalen: Penningmeester

Henk van Smaalen: Penningmeester

In 2018 was Simone da Silva te gast bij de Rotaryclub waarvan ik lid ben. Zij vertelde een enthousiast verhaal over wat DIG IT UP is en doet. Dat sprak me aan en ik dacht meteen dat als ik meer tijd zou hebben er misschien wel vrijwilligerswerk te doen zou zijn voor mij. Anders dan ik toen dacht is dat er inderdaad en wel als bestuurslid. Voorzitter Theo Kemperman benaderde mij ervoor zonder dat hij wist dat DIG IT UP al meteen mijn sympathie verworven had. Hij hoefde dus niet lang op me in te praten.” 

 

“Ik ben op het Noordereiland geboren en mijn familie woont al vele generaties in Rotterdam, heb ik uitgezocht. Mijn vader, inmiddels ruim 90, heeft zijn tienerjaren in de oorlogsjaren in Rotterdam doorgebracht. Hij vertelde er weinig over, zoals zovelen. Ik had al een voorliefde voor landkaarten en stadsplattegronden en ging me nu ook afvragen of bijvoorbeeld de Kipstraat voor de oorlog net zo liep als tegenwoordig. Het bestuderen van kaarten vind ik echt leuk. Naast de belangstelling voor foto’s van oud-Rotterdam was ik daarmee al helemaal ‘voorgesorteerd’ voor DIG IT UP, zou je kunnen zeggen. Ik ben weliswaar buiten Rotterdam opgegroeid, maar op mijn 18e ben ik er economie gaan studeren. Ik woonde aan het Haringvliet en later vlakbij de Oude Binnenweg.” 

 

“Na mijn studie ging ik met mijn echtgenote in Bergschenhoek wonen; onze kinderen zijn daar opgegroeid. Ik heb tot 2019 meer dan 35 jaar in diverse financiële en directiefuncties  bij de gemeente Rotterdam gewerkt. Ik ben onder meer vier jaar lang verantwoordelijk geweest voor BOOR, de Rotterdamse archeologieafdeling. Persoonlijk onderhoud ik ook nauwe banden met het Stadsarchief. Kortom, uit interesse en door mijn familiegeschiedenis voel ik me nauw bij Rotterdam betrokken.” 

 

“Als penningmeester van DIG IT UP richt ik mij meer op de zakelijke en bestuurlijke kant van de organisatie dan op de culturele. Daar zijn andere bestuursleden beter in thuis. In het afgelopen jaar nam DIG IT UP voor het eerst iemand in dienst. Dat vroeg van mij best veel tijd om alle formele en administratieve zaken geregeld te krijgen en ook het nodige aan geduld en volharding. Per week besteed ik een uur of vier aan DIG IT UP. Maar ik voel me vooral aangetrokken tot de erfgoeddoelstellingen van DIG IT UP en ken veel belang toe aan het documenteren (op schrift en in beeld en geluid) van de geschiedenis van de stad, die van gisteren en die van vandaag. Ik vind het ook prachtig dat er zoveel jonge mensen als stagiair of vrijwilliger verbonden zijn aan onze organisatie.” 

2022-09-29T14:11:47+00:00mei 31st, 2022|Bestuur|

Leave A Comment