//Baroeg Open Air

Baroeg Open Air

Hoe het begon 

Bestuursvoorzitter en coördinator Chris Spaanenburg wilde in het kader van 25 jaar Baroeg een buitenfestival op poten zetten. Hij slaagde daarin. De eerste editie van Baroeg Open Air (BOA) vond plaats op zaterdag 2 september 2006 in het Spinozapark, met de zaal van Baroeg als tweede podium. Leon van Rijnsbergen boekte de gitaarbands en Marco van Belle de elektronische acts. Het bleek een goed werkend, uniek concept.  

Het festival werd groter 

In 2010 werd er voor de derde maal een buitenfestival georganiseerd, ditmaal in het Zuiderpark. Het park naast Baroeg was te kwetsbaar voor de groeiende productie en er was genoeg ruimte in het park bij Ahoy. Er kwam meer budget, de programmering werd groter, het aantal podia ook.  

Ontmoetingsplek voor gelijkgestemden 

De kracht van Baroeg is altijd geweest dat je je er thuis voelt. Dit gevoel moet ook het festival uitstralen.  De buitenbeentjes op school, werk en in de woonwijk komen bij elkaar en zijn voor een dag gewoon een groep gelijkgestemden. Voor de buitenwacht misschien een rariteitenkabinet, een verzameling aparte mensen met hun gekleurde haren, tattoos en bijzondere kleding. Er zijn genoeg BOA-gangers die er niet alternatief uitzien, dat is ook geen voorwaarde om geaccepteerd te worden. Dagjesmensen pikken het festival mee en cultureel actieve Rotterdammers zetten deze dag in hun agenda, zoals ze dat ook al deden bij Metropolis. 

Ontwikkelingen 

BOA heeft al deze jaren kunnen bestaan dankzij veel bloed, zweet en tranen van de vrijwilligers. Inmiddels is BOA een aparte stichting en wordt het steeds bekender. In 2019 werd er voor het eerst entreegeld gevraagd. Leon: “‘De kosten voor Baroeg Open Air gaan elk jaar omhoog: bands vragen steeds hogere gages, terwijl de inkomsten van subsidies en sponsoring gelijk blijven. Ook heeft het weer op een gratis festival een grotere invloed dan op betaalde festivals; heb je als bezoeker al betaald voor je kaartje, dan ben je eerder bereid de regen te trotseren. Een derde reden om over entreegeld na te denken was dat we in 2018 als organisatie werden verrast door 10.000 bezoekers – 3.000 meer dan gemiddeld op Baroeg Open Air. Hierdoor ontstonden lange rijen bij de horeca en de muntautomaten. Werk je met kaartverkoop, dan weet je van tevoren beter hoeveel faciliteiten je nodig hebt”.  

Verder was daar halverwege de voorbereidingen ineens een uitspraak van de Raad van State over het nieuwe bestemmingsplan van het Zuiderpark, aangespannen door (2!) buurtbewoners. Onduidelijkheid over hoeveel festiviteiten er mogen plaatsvinden en de mogelijke geluidsoverlast waren de redenen van bezwaar. Uiteindelijk werd duidelijk dat dit bezwaar niet over de twee vaste, grote evenementen Metropolis en BOA ging.  

Aantal podia 

Tegenwoordig heeft het festival vier podia: de Main Stage, de Talent Stage, de Electronic Stage en de sinds 2017 toegevoegde ‘Plee Sessies’. 

Plee Sessies 

BOA heeft genoeg Rotterdamse acts op het podium staan om het 010-gehalte te kunnen waarborgen. Baroeg blijft zichzelf en vond een podium uit om de kleinere bands te laten spelen. 

Covid 

In 2020 ging de hele wereld op slot door de Covid-19 ellende, zodat de 13e editie van BOA hopelijk in 2021 gaat plaatsvinden als de maatregelen het toelaten en het lukt om de planning, productie en programmering op tijd rond te krijgen. Dertien, Het geluksgetal van de Rock ’n Roll wereld! 

Misschien vind je dit ook interessant:

2021-07-31T17:58:03+00:00juli 31st, 2021|40 Jaar Baroeg|

Leave A Comment