//40 jaar Baroeg: Louis Buurman ‘Ik heb het werk bij Baroeg kunnen leren’

40 jaar Baroeg: Louis Buurman 'Ik heb het werk bij Baroeg kunnen leren'

Toen ik achttien was (2005), heb ik op Metropolis bij het Baroeg-standje Pim ontmoet. Hij heeft me toen overgehaald om eens te komen kijken en zo ben ik sindsdien lichttechnicus in Baroeg. In het begin alleen bij de metal/punk avonden, omdat ik dat het meest beluisterde. Maar sinds ik in ergens in 2006 David ontmoette, deed ik ook steeds vaker het licht bij de dansavonden van Marco (en later van David). In die tijd waren dat Downward SpiralInfraredGothic Erotic, 80’s en more, LIFT, pfoe ik vergeet er vast nog een paar... 

 

In die tijd, rond 2007, waren er feesten van David in Waterfront (STORM en Area51) en daar heb ik mijn eerste lichtwerk buiten Baroeg gedaan. Eric Buddendorf was daar regelmatig. En Bas (dj Argantonis) was daar ook altijd bij. 

In die tijd was het in Baroeg nog gebruikelijk dat de dansavonden op zaterdagnacht tot 06.00 uur duurden en dat er zondag rond 11.00 uur weer een band voor de deur stond. Vaak nam ik dan zowel op zaterdag als zondag de licht-shift. Dan sliep ik na afloop van de dansavond backstage een paar uur op een oud matras om daarna rond 11.00 uur wakker gemaakt te worden door de middagbar! In die tijd trok ik dat nog gewoon, haha. Mooie tijden waren dat. Dat zou ik nu echt niet meer volhouden 

In de periode rond 2008-2009 ben ik begonnen als roadie voor The DreamsideDavid deed altijd het licht voor hen en we hebben heel wat mooie toertjes gehad. Duitsland (Wave Gothic Treffen), Zwitserland en veel shows in Nederland. Toen Fried een stapje terug deed uit de band, heb ik hem op gitaar overgenomen. In 2011 kon ik Fried wat vaker (betaald) met het geluid in Baroeg gaan helpen, van hem heb ik de kneepjes geleerd.  

 

Halverwege 2012 ben ik als podiumtechnicus fulltime ZZP’er geworden. In Baroeg als geluidsman en daarbuiten voornamelijk lichttech. Onder meer Maassilo, Evergrey met Baroeg on Tour was daar mijn eerste show, Cruiseterminal, Perron, Annabel, Watt aan de Kruiskade. En later ook steeds meer als geluidstechnicus op andere plekken, zoals Theater Rotterdam. Ondertussen doe ik in Baroeg samen met Rogier vrijwel alle geluidsdiensten en ben ik hoofd– lichttechnicus, en focust Fried zich meer op het beheer en de horeca. 

 

Ondanks dat ik buiten Baroeg best veel (en vaak ook beter betaald) werk heb, blijft Baroeg mijn ‘thuisbasis’ en werk ik hier het liefst. Ik heb hier de mogelijkheden gehad om het werk te leren en te experimenteren en Leon geeft me veel vrijheid in mijn werk. En natuurlijk is het samenwerken met de andere vrijwilligers iets dat ik eigenlijk op geen andere plek zo heb ervaren als hier.  

door: Louis Buurman

Misschien vind je dit ook interessant:


2021-11-01T11:25:13+00:00september 13th, 2021|40 Jaar Baroeg|

Leave A Comment